+359 87 981 9509

Прожекция на документалния филм „Отмъстителката“

29.02.2024
„ЗАЩОТО ОБИЧАМ ОТЕЧЕСТВОТО СИ“
Това са последните думи на Мара Бунева, които тя изрича като аргумент за убийството на сръбския прокурор Прелич на Камен мост над река Вардар на 13 януари 1928 г. В тях личат едновременно силната привързаност и любов към отечеството, но и върховната повеля от жертвено себеотдаване.
Документалният филм „Отмъстителката“ на режисьора Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов търси заровените терзания, болки, противоречия в образа на Мара Бунева, за да ни покаже начина, по който личният живот на героинята се вписва в общата историческа съдба. Едновременно с това насочва вниманието ни към пътя, по който проблемите на епохата отекват в съзнанието и поведението на обикновения човек, избрал да извърши необикновен подвиг.
Пълен киносалон. Десетки любопитно вперени очи към историята, от която черпим мъдрост. И чертаем един по-различен поглед към миналото – отвъд сухите и бегли биографични данни, чрез проникновено вглеждане в драматичната съдба и героичната саможертва на тази интересна жена, за която знаем толкова малко. Актьорските сцени, заснети в реална среда, допринасят още повече за емоционалното съпреживяване и потапянето на зрителя в духа на епохата, в подбудите за поведението и скритите пластове в душевността на героинята. Карайки ни да се замислим с какво съвременният човек е способен да допринесе за по-светлото бъдеще на родината си, оставяйки своята значима следа във вечността.