+359 87 981 9509

Църквата „Свети Николай Чудотворец“

В навечерието сме на един от най-почитаните християнски празници – Никулден. Колко от нас обаче са запознати с историята около построяването на петричката църква „Свети Николай Чудотворец“? Нека открехнем вратата към тази малко известна страница от живота на нашата община…
След завладяването на града от турците, по време на борбите между българи-патриоти и гъркомани, в първата построена църква „Успение Богородично“ се проповядва само на гръцки език. Поради тази причина петричани решават да се построи втора църква, по подобие на първата, но с богослужение, което да се провежда изцяло на български език. По думите на свещеник Живко Георгиев „камъни са били подавани от реката долу, от Луда Мара, от ръка на ръка“. Така, обединени около една родолюбива кауза, будните петричани отделят от времето си и с цената на много труд през 1868 г. издигат църквата „Св. Николай Чудотворец“, чрез която отстояват своето право да се проповядва на роден език.
В двора на храма през 1873 г. отваря врати първото българско светско училище в Петрич. Тук заседава и първата българска църковно-училищна община. В продължение на 40 години (до 1913 г.) храмът се превръща в духовен център на българската общност в града.

Галерия