+359 87 981 9509

60-годишен юбилей на Светослав Лобошки (28.03.1963)

Родом от Петрич, Светослав Лобошки завършва класическа китара в класа на проф. Димитър Дойчинов в гр. София. Пише музика от началото на 90-те. Музикалната му кариера включва работа с много от изявените български поп певци: Веселин Маринов, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Мариана Попова, Георги Христов, Миро, Михаил Белчев, Петя Буюклиева, Хайгашод Агасян и др. Негови са аранжиментите на песни по музика на Хайгашот Агасян, Тончо Русев, Стефан Димитров, Любомир Дамянов и др.

Не стремежът към себеизява, а любовта към хората и музиката е онова, което осветлява пътя му. Всички песни на Лобошки оформят по свой оригинален начин облика на популярната българска музика и получават най-категоричното потвърждение за това в обичта, с която публиката ги посреща.

Светослав Лобошки твори и в областта на фолклорната музика. Познати са редица обработки на фолклорни песни от македонския край. От сцените на престижни фестивали за българска фолклорна музика започват своя път и негови авторски песни. Най-скорошният пример за това е песента „Една любов свещена“, която в изпълнение на ВГ „Средногорски звън“ спечели първа награда на журито и публиката на 30-то издание на Конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа „Пирин Фолк“ Сандански 2022.

Песни на Светослав Лобошки са отличавани с награди  на фестивалите: „Златен Орфей”, „Бургас и морето”, „Пирин фолк“, „София пее”, „Пролетен радиоконкурс” на БНР, „Златен Арлекин”, „Охридски трубадури” в Република Македония, „Славянски базар” в Беларус, „Гласът на Азия” в Казахстан, ”Sta se pjesmom sanja” в Босна и Херцеговина,”Angel voice”- Сърбия и др.

Музиката за песните за деца е потвърждение на грижата към развитието на младите музикални таланти. Едни от първите много успешни творчески партньорства на Лобошки са с Вокално студио „Сгушена звездица“. В резултат на това се появяват два албума с детски песни, които бързо зазвучават от сцените на фестивали за детска музика и в училищните класни стаи. Детски песни на Светослав Лобошки са включени във всеки учебник по музика за средните училища. Съавтор е на учебника „Аз и ти с букви, песни и игри”.

За дългогодишната творческа дейност в областта на музиката и приноса за утвърждаване името и престижа на Община Петрич в страната и света през 2022 г. Светослав Лобошки получава званието „Почетен гражданин“ на Община Петрич.

Екипът на Исторически музей Петрич му пожелава здраве и още творчески успехи!

Галерия