+359 87 981 9509

80 години от рождението на Виолета Донева (7.09.1943–окт. 2022)

Виолета Донева е родена в Петрич на 7 септември 1943 г. Дъщеря е на капитан Павел Джингаров – български офицер, командир на Трета дружина към 14-ти пехотен Македонски полк в Петрич и убит от т. нар. Народен съд през март 1945 г. Тя обаче приема името на втория си баща – актьора Кирил Донев. От брака ѝ с режисьора Людмил Стайков, който трае само няколко години, остава общият им син Иво. След това тя се омъжва за приятел от детските си години – баскетболиста Атанас Грънчаров.

Звездата на Виолета Донева в киното изгрява във филма „Двама под небето“ (1962), в който си партнира с известния Апостол Карамитев. Тогава тя все още не е навършила 20 години. Със същия режисьор тя снима „Сбогом, приятели“ (1970) – филм за отношенията между учители и ученици, който привлича тогавашното младо поколение. В началото на 70-те години печели сърцата на публиката и с филма „Обич“ на първия ѝ съпруг Людмил Стайков. Заради ролята си във филма „Допълнение към Закона за защита на държавата“  получава награда на фестивала в Сопот, Югославия. Има и две награди от Италия.

През 80-те години участията на Виолета Донева в киното намаляват и актрисата започва да играе във Военния театър и в Театър 199 в София. От 2008 до 2010 г. е директор на софийския общинския театър „Възраждане“. Превежда пиеси на Хенрик Ибсен, Едвард Радзински и Албърт Гърни. Пише за вестник „Стандарт“.

Виолета Донева е убита в дома ѝ през октомври 2022 г.

 

Източник: Някъде в кв. „Изток“. Как живя актрисата Виолета Донева, убита в дома си. Свободна Европа.

Снимки: Емил Иванов, БТА

Галерия