+359 87 981 9509

Прожекция на документалния филм „Древноримският Пловдив“

29.06.2024
МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО НА ПЛОВДИВ вдъхновяващо се преплитат чрез изкуството. Чрез изградените с много труд и усилия антични паметници и тяхното функциониране днес – като непреходен символ на духовно и културно средище, създаващо задушевна атмосфера на върховно споделяне и общо преживяване.
📽Спиращите дъха кадри с дрон, арт ефекти, анимации и VP технологии, използвани в документалния филм, създадоха у музейния посетител истински визуален празник и допринесоха за по-въздействащото възприемане на древните достижения на римската цивилизация в Пловдив.
💬След края на прожекцията с продуцента на филма Мирослав Стамов и режисьора Борис Славчев си поговорихме за връзката между България и Италия, за необходимостта от популяризация на българското културно-историческо наследство в чужбина и личната ни отговорност за изграждането на положителния български „образ“ пред света.
🎞 „Древноримският Пловдив“ е първата българска продукция, която продуцентът Мирослав Стамов успява да включи в Международния филмов фестивал за археология, изкуство и околна среда „Археофилм“ 2024, който се провежда във Флоренция.
🍷Благодарим на нашите партньори от Винарска изба „Златен Рожен“ за представените местни вина, които създадоха предпоставка за обмяна на бъдещи общи творчески проекти!
С голямо нетърпение очакваме новите документални филми за Спартак и Античен град Хераклея Синтика.