+359 87 981 9509

Благовещение (25 март)

На този ден православната църква празнува един от големите християнски празници. Това е денят, в който Дева Мария разбира благата вест, съобщена ѝ от Архангел Гавриил – че ще роди непорочно заченат син. Денят следва настъпването на астрономическата пролет и така зачатието на божественото дете се свързва с пробуждането на пролетта. Празникът се свързва с идеята за майчинството. Интересното е, че през първата половина на ХХ век 25 март се празнува у нас като ден на християнската майка и жена, а след празничната литургия децата подаряват първите пролетни цветя (кокичета, минзухари, кукуряк, теменужки, лалета) на своите майки.

Обредната храна на Благовещение е риба, това е един от малкото дни на Великия пост, когато тя е разрешена. На този ден се „хващаме“ и за зелено, готвим коприва, киселец, лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

В народната реч празникът е познат като Благовец от „благо-сладко“, затова на този ден се садят овошки, зеленчуци, тикви и дини, за да са сладки плодовете им. Садят се и цветя, „че да миришат на благо“. Освен това ритуално се пробиват ушите на момиченцата, за да са благи раничките, да не се „подлютяват“ и бързо да зарастват. На някои места пчеларите за първи път отварят кошерите и пускат пчелите да събират нектар, та да е сладък медът.

Народното поверие гласи, че на Благовец долитат лястовиците, щъркелите, кукувиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла и лятото приближава. Именно тогава хората свалят мартениците и ги слагат на цъфнало дърво или ги слагат  под камък. Тогава закуква и първата кукувица, затова всеки трябва да излезе от вкъщи сит и с пари в кесията – както го свари първото кукане на кукувицата, така ще му върви през цялата година.

Благовещение е и личен празник на Ванга. Името Вангелия идва от гръцки и означава „благовестител“. По тази причина Къща Ванга е с вход свободен за всички свои посетители, които искат да се докоснат до духа и атмосферата в къщата, където е живяла пророчицата.

Галерия