+359 87 981 9509

Манастирът „Света Петка Българска“

Историята на святото място не е достатъчно изяснена. Тя е свързана със средновековното селище Ляшница, в чието землище е разположено. Според местно предание тук е имало стара църква, която е разрушена по време на османското владичество. Вероятно църквата води началото си от XIII – XIV в. и съществува до към XVII в. Според възрастни хора „Св. Петка” е приемник на стария манастир, който е бил разположен в планината, южно от Ляшница. Мястото е преоткрито за свято след като един овчар сънува, че копаейки под стария чинар, ще намери икона и кръст. Така се стига до построяването на малка ниска църква след 1912 г., която е основно преустроена и обновена през 1980 г.

Към днешна дата „Св. Петка Българска“ е действащ манастир без монаси. Целият комплекс се състои от църквата „Св. Петка“, двуетажна постройка за владиката, сграда със сервизни помещения и малък параклис „Св. Неделя“. До параклиса е изградена чешма, чиято вода е прихваната от аязмо в планината. Нейната история също буди интерес. Тя е една от трите чешми в България, направени от един и същи човек – майсторът Руси Дундаков от Бургас през 1983 г. Останалите са в София, кв. „Княжево“ – чешма „Св. Георги“ и в Плевен – „Земеделската чешма“. По думите на Дундаков: „Те и трите чешми си приличат. Искам да се знае, че са от един човек правени. Нарочно ги правя така, както си приличат църквичките, а пък са различни.“ Любопитен факт е, че художникът рисува проекта за чешмата в района на петричката църква, без да е виждал мястото. Първоначално чешмата е замислена с три релефа, но когато отива в комплекса и вижда вековния чинар с 5-метрова основа, решава да остави само централния релеф с иконата на света Петка, която лети над манастира.

Днес манастирът привлича множество поклонници особено на Светли петък и Петковден.

Източници:

Периклиева, В. Свети места в Петрич, София, 2011, с. 56-58.

Найденова, К. Уникалните чешми на Дундаков – №1 Чешмата с летящата Св. Петка в Петрички манастир е изписана по съвети на Ванга. //В: https://aquaiarte.com/rusi-dundakov-chesmi-1-petrichki-manastir-sveta-petka/#.XtuumUUzbIU

Петрички манастир „Света Петка“ //В: https://svetimesta.com/Манастири/Petrich-Monastery-of-St-Petka

 

Галерия