+359 87 981 9509

Скалната църква „Свети Пантeлеймон“

Между селата Генерал Тодоров и Левуново, на възвишението Пчелина, се намира скалната църквата „Св. Пантeлеймон“. До нея се стига по една тясна пътека от север и юг, обезопасена в най-трудните участъци с каменна стена. Църквата е построена на мястото на древно скално светилище, издълбано във вулканичните скали, надвесени над р. Струма. На това място най-ярко може да се проследи историческата приемственост между езическите култове и вярвания и по-късно наложилото се християнство. Във връзка с преустройството на светилището в църковен храм почитта към бог Асклепий се унаследява от великомъченика Пантeлеймон – лекар от древността, канонизиран за светец. В средата на централната ниша е вградена мраморна плоча с изображение на бога лечител Асклепий. Сега плочата е разрушена. Пред нея е оформена каменна олтарна маса. Върху по-ранната варова мазилка личат следи от живопис.

Вероятно през Средновековието в този район има отшелническо братство. За това се съди по множеството разрушени килии и няколкото запазени. Най-голямо внимание привлича скалната килия, наподобяваща малък параклис, намираща се на около 50 метра южно от църквата „Св. Пантeлеймон“. Според народно предание в тази килия е живял св. Иван Рилски преди да основе Рилската света обител.

През 2015 г. църквата е ремонтирана от жителите на с. Левуново. Всяка година в деня на светеца, 27 юли, в района на църквата се събират вярващи от цяла Югозападна България.

 

Източник: Цветков, Б. Селищната мрежа в долината на Средна Струма през Средновековието IX – XVII век. София, 2002.

Галерия