+359 87 981 9509

75 години от рождението на Кирил Аспарухов (5.11.1948–18.12.2022)

Пиеса, в която всички сме артисти – така Кирил Аспарухов определя човешкия живот, пред който стои отговорността да разбере защо е на сцената.

Кирил Аспарухов Тимов е роден на 5 ноември 1948 г. в Петрич. Завършва гимназия „П. К. Яворов“ в родния си град и по-късно Строителния институт – София – специалността „Геодезия, фотограметрия и картография”. Работил е на автомагистрала „Хемус” и „Аспаруховия мост”, проектант в ПО „Химпроект”, главен специалист направление „Култура” в Община Девня, управител на Културно-информационния център към Народно читалище „Братя Миладинови” – Петрич, рекламен директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна, водещ в радио Варна, а 18 години е едно от телевизионните лица на телевизия МСАТ и „Черно море”.

Кирил Аспарухов никога не прекъсва връзката си с Петрич. В родния град организира множество културни събития, превърнали се в традиция. Той е един от основателите на националния фестивал на старата градска песен „Златен кестен”, както и на фолклорния фестивал „Южен гердан”. Създател е на Школа за манекени и организатор на Първия фестивал на частните театри в България, провел се именно в Петрич. Неслучайно годината 1992 ще остане златна в историята културния живот на Петрич.

Поезията е избраният личен път на развитие заради потребността от общуване отвъд ежедневието, където светът е такъв, какъвто само думите биха могли да го сътворят. Ученик на известния петрички писател Евтим Евтимов, поетичната и артистична душа на Кирил Аспарухов ражда 22 книги с поезия и интервюта, сред които най-запомнящи се са „Любовни следи“, „101 интервюта“, „Кладенецът на душата“, „Олтар за Невена“, „Скорпионски бяс“. Неговото последно творческо вдъхновение е книгата му „Живот на бис“. Член е на Съюза на българските писатели.

Кирил Аспарухов е автор на редица шоупрограми в морската столица. Носител е на значими отличия, между които награда „Варна“, Лентата на Кмета, Кристалния плакет на Варна, Златната маска, Оперен Феникс, „Златен век – сребърен печат на Симеон Велики” за принос в националната култура.

Умира внезапно на 18 декември 2022 г. във Варна.

Галерия